De portal biedt de mogelijkheid om automatisch SSH keys van portal gebruikers, die lid zijn van je team, uit te rollen naar de verschillende servers. Bij “SSH Gebruikers keys” staat uitgelegd hoe je dit als gebruiker kan doen.

Als je een team-member verwijdert uit je team, zullen ook alle SSH keys behorende bij deze gebruik van de servers worden verwijderd. Je weet dus zeker dat juiste personen toegang tot je server hebben!

In sommige gevallen is deze werking niet gewenst. In dat geval is het mogelijk om als Eigenaar of Beheerder in het Beveiligingsmenu (tabblad: SSH Keys) deze functionaliteit per server aan of uit te zetten. Als je de optie uit zet, dien je zelf handmatig keys toe te voegen aan de dbt. ~/.authorized_keys bestanden.

Verder is het belangrijk om te weten:

  • Alleen beschikbaar voor HPW servers
  • Bestaande keys in ~/.authorized_keys worden overschreven
  • Dit is een globale actie, dus alle omgevingen op een server krijgen dezelfde keys
  • Alleen keys van gebruikers met de Eigenaar, Beheerder of Ontwikkelaar rol worden uitgerold.
  • Bestaande servers hebben de SSH key deployment optie inactief, nieuwe servers (na maart 2023) hebben deze optie standaard aan staan.

SSH Gebruikers keys

Als portal gebruiker heb je de optie om tot maximaal 5 SSH (public)keys toe te voegen aan je account. Als je de juiste rol hebt in je team worden je keys automatisch uitgerold naar de dbt. servers en kun je gelijk (vaak binnen 15 minuten) inloggen.

Alleen ssh-ed25519 en ecdsa-sha2-nistp256 worden als key type geaccepteerd (ssh-rsa dus niet!). Als je niet weet hoe je een SSH key aanmaakt, hieronder een voorbeeld:

ssh-keygen -t ed25519 -C "omschrijving van je key"

We adviseren altijd om een wachtwoord in te stellen op je private key voor extra veiligheid. De gegevens die je nodig bent staan in het net aangemaakt .pub (bijv: ~/.ssh/id_ed25519.pub) bestand.