Regelmatig ontvangen wij een vraag omtrent de snelheid van een Magento webshop. Mocht je zelf met Magento werken en deze aardig te hebben uitgebreid met allerlei producten en modules, dan kan het zijn dat de webshop minder snel presteert dan in het begin.

Met de module Lesti_FPC kan je de “frontend” van je webshop sneller maken. Dit is een Full Page Caching (FPC) module die ervoor zorgt dat veel bewerkingen niet iedere keer opnieuw gedaan hoeven worden. Een uitleg hiervan staat omschreven op http://gordonlesti.com/how-does-lesti-fpc-work/.

Installeren van Lesti_FPC

Alvorens het installeren van de Lesti_FPC module is het raadzaam om hierover eerst even contact op te nemen met de website ontwikkelaar. Wellicht dat de website ontwikkelaar je namelijk hierbij kan ondersteunen.

De module Lesti_FPC kan je downloaden via de volgende URL https://github.com/GordonLesti/Lesti_Fpc/archive/master.zip Dit is een ZIP-bestand die je lokaal op je eigen computer kunt uitpakken met daarin de map “app”. Deze map kan je uploaden naar de hoofdmap van je Magento webshop die op een van onze servers staat.

Nadat de module is geplaatst op de server kan je inloggen op de “backend” van Magento. Ga in de “backend” naar het “Cachebeheer” en je zult zien dat er een extra optie is bijgekomen, namelijk “Full page cache”. Wanneer je de “Full page cache” inschakelt moet je vervolgens eenmalig de “Magento cache” legen om de aanpassing te activeren.

Lesti_FPC met Redis cache (aanbevolen)

Standaard zal Lesti_FPC de cachebestanden op de server wegschrijven. Om nog meer snelheid te kunnen krijgen is het mogelijk om de “Full page cache” in het RAM-geheugen van de server op te slaan. Dit wordt gedaan middels Redis, een aanvullende dienst die wij kunnen leveren op onze HPW-platform.

Wanneer Redis op de server beschikbaar is dien je het bestand “./app/etc/fpc.xml.sample” te hernomen naar “./app/etc/fpc.xml”. Vervolgens kun je in dit bestand de Redis gegevens invullen. Mocht je hier niet helemaal uitkomen, dan kunnen wij uiteraard hierbij assisteren. Als de gegevens correct zijn ingevuld moet de “Magento cache” eenmalig worden geleegd om de wijziging te activeren.