Om te zorgen dat e-mails, verzonden vanaf je HPW server(s), als betrouwbaar worden aangemerkt bij een ontvangende mailserver kun je DKIM gebruiken. Met DKIM wordt elke uitgaande e-mail ondertekend met een unieke handtekening. De handtekening is uiteraard niet zichtbaar, deze zal aan de mailheaders worden toegevoegd. Een ontvangende mailserver kan deze controleren en weet dan of deze e-mail echt afkomstig is van je of dat iemand anders een e-mail loopt te versturen namens jou (bijvoorbeeld phishing e-mails). In deze handleiding leggen we je uit hoe je zelf DKIM kan instellen via onze Portal.

DKIM mailheaders
DKIM mailheaders zoals te zien in e-mails

Wij hebben getracht om het toevoegen van DKIM zo simpel mogelijk te houden. De techniek is echter redelijk complex en enige basiskennis is wel nodig. Bij het incorrect instellen van DKIM kan het tegenovergestelde namelijk ook gebeuren, namelijk dat e-mail wordt geweigerd omdat deze niet te valideren is.

Benodigdheden

Voordat je DKIM gaat instellen gaan we er vanuit dat je de volgende zaken op orde en bij de hand hebt:

  • Gegevens om in te loggen op onze Portal en op je DNS beheer paneel; Mijn LinQhost. Indien je geen gebruik maakt van LinQhost nameservers zul je in moeten loggen bij de partij die deze voor je beheert.
  • Je weet voor welk domein je DKIM wilt gaan gebruiken. Dit gaat om de domeinnaam van je afzender adres gedeelte van je e-mailadres. In ons voorbeeld gebruiken we “linqhost.nl” als domeinnaam.
  • Het SPF record is correct is voor het domeinnaam waar je DKIM voor gaat instellen. Dit is een harde vereiste en DKIM zal niet correct gaan werken indien de SPF configuratie niet correct is.
  • Een unieke omschrijving van je DKIM configuratie. Deze omschrijving heet ook wel de “selector” en in dit voorbeeld gebruiken wij “dkimTutorial”. Wanneer je op meerdere plekken DKIM instelt (bijvoorbeeld op de mailserver op kantoor en op de server bij LinQhost omdat de gehoste applicatie ook mails namens de zelfde domeinnaam verstuurt), dan kun je deze selector gebruiken om de applicatie te identificeren.

Instellen en het beheren van DKIM via de LinQhost Portal

Overzicht

Om te beginnen dien je in te loggen op onze Portal. DKIM instellingen kun je vinden onder het kopje “Servers” bij “Mijn diensten”. Wanneer je op de actie “Server details” klikt, heb bovenin een viertal tabbladen. Één van deze tabbladen is “DKIM”.

DKIM overzicht
DKIM overzicht

Toevoegen

Met de knop “DKIM toevoegen” kan je de benodigde informatie voor het toevoegen van nieuw DKIM record aan de DNS genereren. In deze stap wordt gevraagd om je selector en je domeinnaam op te geven. Als we uit gaan van ons voorbeeld dan gebruik je hier respectievelijk “dkimTutorial” en “linqhost.nl“. Na de eerste stap zullen er een aantal handelingen op je server plaats vinden en krijg je een scherm met de benodigde informatie gepresenteerd. Deze informatie voeg je toe aan de DNS.

DKIM stap 2
DKIM stap 2

Activeren

Eenmaal toegevoegd kan je met de activeren knop in de kolom “actie” DKIM daadwerkelijk activeren. Vanaf dit moment zullen alle e-mails die eindigen op “@linqhost.nl” én vanaf de server worden verzonden, ondertekend worden. Je kunt een DKIM enkel activeren als de DNS goed is ingesteld. De Portal voert hier een controle op uit.

DKIM activeren
DKIM activeren

Tijdelijk uitschakelen

Indien je tijdelijk geen gebruik wilt maken van DKIM dan kun je dit doen door op de desbetreffende knop in het overzicht te drukken. Wanneer je dit doet blijven alle gegevens intact maar zal het ondertekenen van e-mail gepauzeerd worden.

DKIM pauzeren
DKIM pauzeren

Verwijderen

Met de verwijderknop is het mogelijk om een DKIM sleutel definitief van je server te verwijderen. Dit kan niet ongedaan gemaakt worden. Het is uiteraard wel mogelijk om de DKIM sleutel opnieuw te genereren. Ook dien je er rekening mee te houden dat hiermee het DNS record niet verwijderd wordt, deze zul je apart moeten verwijderen.

DKIM verwijderen
DKIM verwijderen

DNS beheer

Wij zullen hier kort uitleggen hoe je via Mijn LinQhost een DKIM record aan kunt maken. Wanneer je DNS-beheer elders hebt ondergebracht dan kan er verschil zitten in hoe je het record aan dient te maken. Volg in dat geval de handleiding van je DNS-provider.

DKIM record toevoegen

Wanneer je bent ingelogd op Mijn LinQhost dan volg je het pad naar het overzicht met je domeinen (Producten -> Overzicht -> Domeinen) en zoek je de domeinnaam op waarvoor je DKIM in wilt stellen. Klik vervolgens op “Maak uw keuze” en kies “DNS beheer”. Hier kun je met het “plus” icoon bij “Meer optie’s” een nieuw record aanmaken. Vul hier de gegevens uit de portal in die in stap 2 gepresenteerd worden. Het betreft een aantal velden die je over dient te nemen;

  • Type (TXT)
  • Naam (in ons voorbeeld dkimTutorial._domainkey)
  • Record (de gegenereerde sleutel)

Wanneer je op de knop “Opslaan” klikt zal het record toegevoegd worden. Mijn LinQhost zorgt er zelf voor dat aanhalingstekens aan het TXT record worden toegevoegd. Deze zijn uiteindelijk wel nodig voor een goede werking wanneer er gebruik wordt gemaakt van de LinQhost nameservers.

Overzicht DNS DKIM record
Overzicht DNS DKIM record