E-mails die verzonden worden vanaf uw HPW server(s) worden betrouwbaar gezien  wanneer deze voorzien is van een DKIM. Wij vertellen u in deze blog hoe u een DKIM toevoegt en instelt via onze portal

Wat is DKIM?

DKIM staat voor DomainKeys Identified Mail-standaard (DKIM) waarbij elke uitgaande e-mail wordt ondertekend met een unieke handtekening. Het gaat hier om een onzichtbare handtekening dat toegevoegd wordt aan de mailheaders. Ontvangende mailservers controleren en verifiëren waarvan de mail afkomstig is. 

Om te zorgen dat e-mails, verzonden vanaf je HPW server(s), als betrouwbaar worden aangemerkt bij een ontvangende mailserver kun je DKIM gebruiken. Met DKIM wordt elke uitgaande e-mail ondertekend met een unieke handtekening. De handtekening is uiteraard niet zichtbaar, deze zal aan de mailheaders worden toegevoegd. Een ontvangende mailserver kan deze controleren en weet dan of deze e-mail echt afkomstig is van je of dat iemand anders een e-mail loopt te versturen namens jou (bijvoorbeeld phishing e-mails). In deze handleiding leggen we je uit hoe je zelf DKIM kan instellen via onze Portal.

DKIM mailheaders
DKIM mailheaders zoals te zien in e-mails

Hoe stel je een DKIM in?

Een DKIM instellen vereist de nodige basiskennis. Bij het incorrect instellen van DKIM kan het tegenovergestelde namelijk ook gebeuren, namelijk dat e-mail wordt geweigerd omdat deze niet te valideren. Toch proberen wij het zo simpel mogelijk te houden. Eerst bespreken we de benodigdheden. 

is.

Benodigdheden

Voordat u DKIM gaat instellen gaan we er vanuit dat u de volgende zaken op orde en bij de hand hebt:

  • Gegevens om in te loggen op LinQhost Portal. Indien je geen gebruik maakt van LinQhost nameservers moet u inloggen bij de partij die deze voor u beheert.
  • U weet voor welk domein je DKIM wilt gaan gebruiken. Dit gaat om de domeinnaam van je afzender adres gedeelte van uw e-mailadres. In ons voorbeeld gebruiken we “linqhost.nl” als domeinnaam.
  • Het SPF record voor het domeinnaam waar je DKIM voor gaat instellen. Dit is een harde vereiste en DKIM gaat niet correct werken indien de SPF configuratie niet correct is.
  • Een unieke omschrijving van uw DKIM configuratie. Deze omschrijving heet ook wel de “selector” en in dit voorbeeld gebruiken wij “dkimTutorial”. Wanneer u op meerdere plekken DKIM instelt (bijvoorbeeld op de mailserver op kantoor en op de server bij LinQhost omdat de gehoste applicatie ook mails namens dezelfde domeinnaam verstuurt), dan kunt u deze selector gebruiken om de applicatie te identificeren.

Zodra u deze benodigdheden heeft, kunnen we de DKIM instellen en beheren. 

Instellen en het beheren van DKIM via de LinQhost Portal

Overzicht

Log in op onze Portal om te beginnen. Onder het kopje ‘servers’ bij ‘mijn diensten’ staan uw DKIM instellingen, om hier te komen klikt u op de actie ‘Server details’ waarvan 1 van de 4 tabbladen de ‘DKIM’ tabblad is. 

DKIM overzicht
DKIM overzicht

DKIM toevoegen

Met de knop “DKIM toevoegen” kunt u de benodigde informatie voor het toevoegen van nieuw DKIM record aan de DNS genereren. In deze stap wordt gevraagd om de selector en uw domeinnaam op te geven. Als we uit gaan van ons voorbeeld dan gebruikt u hier “dkimTutorial” en “linqhost.nl“. Na de eerste stap zullen er een aantal handelingen op de server plaatsvinden en krijgt u een scherm met de benodigde informatie gepresenteerd. Deze informatie voegt u toe aan de DNS.

DKIM stap 2
DKIM stap 2

DKIM activeren

U kunt de DKIM activeren met de activatie knop in de kolom ‘actie’. Vanaf dat moment zullen alle e-mails die eindigen op @linqhost.nl ondertekend worden. Jouw Portal voert een controle uit om te checken of de DNS goed is ingesteld, om de DKIM geactiveerd te laten.

DKIM activeren
DKIM activeren

DKIM tijdelijk uitschakelen

Het kan voorkomen dat u tijdelijk geen gebruik wilt maken van DKIM. In het portal kunt u op de ‘blauwe’ vierkant klikken in de ‘actie’ kolom. Alle gegevens blijven hierbij intact maar zal er geen ondertekening plaatsvinden. 

DKIM pauzeren
DKIM pauzeren

DKIM verwijderen

U kunt uw DKIM sleutel definitief verwijderen door het kruisje aan te klikken in de ‘actie’ kolom. Let op, dit kan niet ongedaan gemaakt worden. Het DNS record wordt niet automatisch verwijdert, dit zult u apart moeten verwijderen in uw control panel

DKIM verwijderen
DKIM verwijderen

DKIM instellen als u DNS elders hebt ondergebracht 

Het kan voorkomen dat u een DKIM record wilt aanmaken, terwijl uw DNS-beheer elders hebt ondergebracht. In dit geval kunt u een DKIM record aanmaken door de handleiding van je DNS-provider te volgen. We leggen graag uit hoe u dit kunt doen. 

DKIM record toevoegen

Log in LinQhost Portal en volg het pad naar het overzicht met uw domeinen (Producten -> Overzicht -> Domeinen) en zoek de domeinnaam op waarvoor u de DKIM in wilt stellen. Klik vervolgens op “Maak uw keuze” en kies “DNS beheer”. Hier kunt u met het “plus” icoon bij “Meer optie’s” een nieuw record aanmaken. Vul hier de gegevens uit de portal in die in stap 2 gepresenteerd worden. Het betreft een aantal velden die u over dient te nemen;

  • Type (TXT).
  • Naam (in ons voorbeeld dkimTutorial._domainkey).
  • Record (de gegenereerde sleutel).

Wanneer je op de knop “Opslaan” klikt, wordt het record toegevoegd. LinQhost Portal zorgt er zelf voor dat aanhalingstekens aan het TXT record worden toegevoegd. Deze zijn uiteindelijk wel nodig voor een goede werking wanneer er gebruik wordt gemaakt van de LinQhost nameservers.

Via deze stappen kunt u gemakkelijk, met een beetje voorkennis, uw DKIM en DKIM record toevoegen. Beschikt u niet over de benodigdheden? Dan kunnen onze hosting experts u ondersteunen bij het toevoegen, wijzigen of verwijderen van DKIM. Neem gerust contact met ons op zodat wij u kunnen assisteren. 

Overzicht DNS DKIM record
Overzicht DNS DKIM record