2. Welke versies Linux zijn er?

Om Linux op uw thuiscomputer of server te installeren, kunt u zogenaamde distributies gebruiken. Dergelijke distributies bestaan ​​uit een basisset applicaties, bibliotheken en een Linux-kernel, samen met een set installatieprogramma’s, het X Window-systeem. Dergelijke distributies zijn meestal gericht op een specifiek toepassingsdoel.

Sommige commerciële distributies, zoals Red Hat Enterprise Linux en Ubuntu, bieden tegen betaling ondersteuning. Aan de andere kant is de distributie meestal gratis: gebruikers hebben de mogelijkheid om helpdeskondersteuning en handleidingen aan te schaffen.

Een aantal voorbeelden volgen hieronder.

Debian

Debian is een van de belangrijkste Linux distributie dat er is. Vele versies (waaronder Ubuntu) zijn hierop gebaseerd.  Een Debian systeem is handig wanneer u veel controle wilt hebben over uw computer en graag stabiliteit ziet. Echter is Debian wel een lastig systeem en minder lang ondersteund dan bijvoorbeeld Ubuntu.

Red Hat Linux

Red Hat is een softwarebedrijf dat open source Linux-besturingssysteemcomponenten combineert met gerelateerde programma’s tot een distributiepakket dat klanten kunnen bestellen.

Red Hat Linux kan worden onderverdeeld in 3 categorieën.

• Red Hat Linux Enterprise – een commercieel supported distributie, wordt ook als alternatief voor Fedora gebruikt.
  • Fedora Linux – Een platform voor cliënt zijde systemen.
  • CentOS – Een platform voor server zijde systemen.

Arch Linux

Arch Linux is een distributie vorm dat bedoeld is voor de gevorderde gebruikers van Linux. Deze distributie wordt gebruikt als desktop omgeving. Voor de server is ook een versie beschikbaar waardoor Arch geen interface is.

Arch Linux kan dus als desktop worden gedownload en kan worden gebruikt als gewone computer. Echter moet u wel rekening houden dat u soms van de command line gebruik moet maken. Vrijwel de meeste programma’s zijn ook via het internet beschikbaar om te downloaden.

Als u de serververie gebruikt van Arch Linuxn dan gaat alles wel via de command line.