Op dit moment bieden wij onder andere PHP 5.6 en PHP 7.0 aan voor onze klanten. De ontwikkelaars van PHP gaan de ondersteuning van deze versies eind dit jaar stopzetten:

  • PHP 5.6: 31 december 2018
  • PHP 7.0: 3 december 2018

Dit houdt in dat na deze data geen kwetsbaarheden meer worden verholpen door de PHP ontwikkelaars. Hierdoor kunnen wij geen garanties meer geven dat je (klant)gegevens nog veilig zijn. Wij zijn daarom ook genoodzaakt om de ondersteuning voor deze versies te staken en zullen je server(s) updaten naar PHP 7.1/7.2 (wat je voorkeur maar heeft).

De nieuwe PHP versies bevatten bovendien veel vernieuwingen en je webapplicatie zal nog sneller zijn.

En nu?

Om snel te kunnen controleren of je actie moet ondernemen hebben we hier een overzicht van de meest gebruikte CMS software en de bijbehorende PHP versies:

Software versie Compatible met PHP versie
Magento EE 1.9 7.1 (alleen met https://github.com/Inchoo/Inchoo_PHP7)
Magento EE 2.2 7.1
MODX 2.5.1 7.1
MODX 2.6.2 7.1 en 7.2
WordPress 4.9 7.1
WordPress 4.9.5 7.1 en 7.2
Joomla 3.6 7.1
Joomla 3.8 7.1 en 7.2
Drupal 8.0 7.1
Drupal 8.5 7.1 en 7.2
Typo3 7 7.1 en 7.2
Typo3 8 7.1 en 7.2
Typo3 9 7.2
Prestashop 1.6.18 7.1
Prestashop 1.7.4 7.1 en 7.2

 

Gebruik je software met de bovenstaande versies (of nieuwer!) dan hoef je waarschijnlijk niets te doen. Wel is het raadzaam om te controleren of ook al je eventuele plugins helemaal up-to-date zijn. Mocht je nog niet over de bovenstaande versies beschikken dan zal een update vaak voldoende zijn.

Bij twijfel adviseren wij je om contact op te nemen met je webbouwer. Mocht je hulp nodig zijn bij het vinden van een technische partner dan kun je altijd contact opnemen met ons en gaan wij kijken of we je in contact kunnen brengen met een geschikte partner.

Voor ontwikkelaars

Indien je zelf applicaties ontwikkelt is het handig om te weten dat er een paar functies komen te vervallen. De meest belangrijke functies:

  • De “oude” mysql_* functies. Wij adviseren je om mysqli en PDO_mysql te gebruiken.
  • Mcrypt komt te vervallen in PHP 7.2.
  • password_hash functie komt te vervallen om te voorkomen dat wachtwoorden onveilig kunnen worden opgeslagen.

Om te kijken wat de andere veranderingen zijn kun je http://php.net/manual/en/migration70.php en http://php.net/manual/en/migration71.php raadplegen.

Om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen zullen wij zullen ervoor zorgen dat wij de mcrypt en mysql_* functies via een omweg nog een tijdje beschikbaar zullen stellen. Ook hebben we phan beschikbaar gemaakt op al onze HPW servers. Deze tool kan de meest voorkomende (dus niet alle!) compatibility problemen vinden voor je. Een voorbeeld:

[EL7/SRV] [u_test@d-test ]$] phan *.php
demo1.php:3 PhanCompatiblePHP7 Expression may not be PHP7 compatible
demo1.php:4 PhanCompatiblePHP7 Expression may not be PHP7 compatible
demo2.php:4 PhanUndeclaredFunction Call to undeclared function \mysql_connect()
demo2.php:5 PhanUndeclaredFunction Call to undeclared function \mysql_select_db()
demo2.php:8 PhanUndeclaredFunction Call to undeclared function \mysql_query()
demo2.php:10 PhanUndeclaredFunction Call to undeclared function \mysql_fetch_array()
demo2.php:14 PhanUndeclaredFunction Call to undeclared function \mysql_query(

Als je phan wilt gaan gebruiken lees de documentatie dan goed!

Planning en details

Op dit moment hebben we nog geen exacte planning voor deze migratie. Deze zullen we later dit jaar afgeven. Wel zullen wij vanaf heden geen nieuwe servers meer uitleveren met PHP 5.6/7.0

Als je nu al begint met de planning/voorbereiding dan ben je mooi op tijd klaar voor de migratie en scheelt je dat eventuele stress 😉 Wij kunnen je server op elk gewenst moment updaten naar PHP 7.1/7.2. Wil je nu al updaten? Neem dan contact op met met onze Servicedesk.