Wij bieden al een paar jaar standaard (experimentele) HHVM (Hip Hop Virtual Machine) support op al onze High Performance Web servers. HHVM is een drop-in vervanger voor PHP met extra toevoegingen zoals support voor de Hack taal. 

Maar vaak heeft het gebruik van HHVM te maken met de enorme performance boost in vergelijking met applicaties die op PHP 5.6 draaien. Om verschillende reden zullen we de HHVM functionaliteit uitfaseren in mei 2018. In deze blog leggen we uit waarom en wat u moet doen om te zorgen dat uw applicatie blijft werken.

Waarom HHVM uitfaseren 

Onlangs heeft de organisatie achter HHVM aangegeven dat ze zullen focussen op de Hack taal in HHVM en minder op de PHP compatibiliteit. De compatibiliteit met de originele PHP implementatie was al nooit 100% en het is de verwachting dat dit in de toekomst alleen maar minder gaat worden. Voor ons is het nu al erg lastig om te zorgen dat applicaties zoals Magento blijven werken. Niet voor niets is de HHVM support bij ons niet verder gekomen dan experimentele fase.

Ook zien wij dat klanten meer en meer het belang gaan inzien van het betrouwbaar uitvoeren van code in plaats van (geringe) snelheidsverbeteringen en dus weer kiezen voor de originele PHP implementatie.

Het snelheidsverschil tussen HHVM en recente PHP-versies is ook verder teruggelopen en in sommige testen is PHP inmiddels sneller. Men verwacht dat met de komst van PHP 8 de snelheid alleen nog maar zal toenemen.

Dit alles heeft ons doen te besluiten om HHVM niet meer aan te gaan bieden per mei 2018.

Wat moet u doen?

U hoeft verder geen wijzigingen te doen. De webserver zal automatisch terugvallen op de origine PHP implementatie als wij HHVM uitschakelen. Wel is het zo dat als u de performance winsten van HHVM wilt blijven behouden, uw server PHP 7 moet draaien. Indien dit niet het geval is dan kunnen wij de versie eenvoudig voor u upgraden. Hiervoor is het wel belangrijk dat u zeker weet dat de applicatie met PHP 7 werkt. Mocht u server nog op PHP 5.6 draaien dan kunt u deze tool gebruiken om de broncode op problemen te scannen: https://github.com/sstalle/php7cc/releases

Wanneer u zeker weet dat alles goed werkt dan kunnen wij PHP (kosteloos) voor u upgraden naar versie PHP 7.

Wij zullen ruimschoots van tevoren de definitieve datum communiceren via diverse kanalen.