FTP en hosting

Bij een registratie van je webhosting krijg je in de meeste gevallen direct je ftp-gegevens toegestuurd. Deze kun je direct gebruiken in je FTP-client. Bij sommige webhosters heb je meer controle en kun je zelf op de beheeromgeving inloggen en kun je zelf FTP-gebruikers aanmaken.

Wat kun je met een FTP Server?

Een FTP-server is de server/hostingomgeving van je webhoster. Via een FTP-client maakt u verbinding met de FTP-server. U kunt dan via uw computer bestanden sturen naar de FTP-server. Een bekend programma om een ftp-verbinding mee op te zetten is FileZilla.

Toepassingen voor FTP

Er zijn ook een aantal toepassingen die u kunt gebruiken met het FTP-protocol.

• U kunt de FTP-server gebruiken om gegevens van de ene computer naar de ander te sturen.
  • Een intranet opzetten voor het delen van bestanden in een beveiligde omgeving.
  • Gegevens op een gedeelde server hosten.
  • Creëren van websites of migreren naar een ander domein.
  • Het maken van back-ups

Waar vind ik mijn FTP gegevens?

Om gebruik te maken van FTP heeft u gegevens nodig van uw webhosting bedrijf.

• Een FTP-server: Uw domeinnaam of ftp.domeinnaam.ext;
  • Gebruikersnaam: Uw FTP-gebruikersnaam;
  • Wachtwoord: Uw FTP wachtwoord;
  • Deze gegevens ontvangt u in aanvang van uw webhosting bedrijf;

Waarom is FTP handig?

FTP is handig omdat u via FTP de bestanden van uw website kunt beheren. Mocht u bijvoorbeeld een keer problemen hebben met een WordPress plug-in die ervoor zorgt dat uw website niet meer te bereiken is, dan kunt u dit via FTP herstellen.

Hoe gebruikt ik FTP?

Voor het beheren van uw FTP logt u eerst in op het Plesk Control Panel. Daarna volgt u de volgende stappen. U maakt via een plug-in als Filezilla gebruik van een FTP.

1. Download een FTP-client.
  2. Vul de gegevens van de FTP-server in.
  3. Maak een verbinding met een FTP-server.
  4. Ga naar de FTP-directories.
  5. Navigeer naar uw local directories.
  6. Download of upload bestanden naar wens.