Waarvoor gebruik ik DNS?

Wanneer u naar een website wil browsen. Dan kijkt het besturingssysteem of het domein bekend is in de dns-cache. Zo niet dan wordt uw verzoek naar een resolving name server gestuurd. Deze wordt meestal beheerd door de internet serviceprovider.  Als de server deze niet weet, dan gaat het op zoek naar het IP-adres.

Er wordt gezocht bij lijsten van landdomeinen zoals die wordt beheerd bij Stichting Internet Domeinnamen Nederland (SIDN). Die hebben het overzicht welke domeinnamen op .nl eindigen.  Vervolgens ziet het dat de site geregistreerd staat bij een hosting partij. Vervolgens geeft de resolving name server dit door aan uw besturingssysteem en verschijnt de webpagina.