3. Wat houdt een database in de cloud in?

Een Cloud database is een verzameling data, gestructureerd of ongestructureerd, die zich op een privé, openbaar of hybride Cloud computing-platform bevindt. Er zijn twee typen clouddatabasemodellen: traditioneel en Database-as-a-Service (DBaas). Met DBaaS worden administratieve taken en onderhoud uitgevoerd door een serviceprovider. Het dient veel van dezelfde functies als een traditionele database met de extra flexibiliteit van cloud computing. Gebruikers installeren software op een Cloud infrastructuur om de database te implementeren.

Belangrijkste kenmerken:

• Een databaseservice die is gebouwd en toegankelijk is via een cloudplatform
  • Stelt zakelijke gebruikers in staat om databases te hosten zonder speciale hardware te kopen
  • Kan worden beheerd door de gebruiker of worden aangeboden als een service en beheerd door een provider
  • Kan relationele databases (inclusief MySQL en PostgreSQL) en NoSQL-databases (inclusief MongoDB en Apache CouchDB) ondersteunen