Hoe stel je een Cronjob in?

Op Linux/Unic systemen wordt gebruik gemaakt van crontab, een programma welke op gezette tijden processen kan starten. Een cronjob wordt ook wel een “geplande taak” genoemd binnen windows systemen. Sommige pakketten vereisen het instellen van cronjobs voor een goede werken. Het instellen van cronjobs op een High Performance Webhosting server kunt u zelf doen. Hieronder enkele voorbeelen.

Voor het instellen van een Cronjob wordt Cron gebruikt. Cron is een tool om opdrachten uit te laten voeren. Het is mogelijk om meerdere Cronjobs in Cron te zetten door elke job op een nieuwe regel onderaan in het bestand Crontab te typen.

– Crontab -1

Dit commando wordt uitgevoerd met de kleine letter L als argument en toont de door u zelf ingestelde cronjobs. Er zijn ook cronjobs die uitgevoerd worden door de systeemgebruiker. Deze ziet u niet in dit overzicht terug. Het commando doet verder niets anders dan de regels op het scherm tonen.

– crontab -e

Wijzig de crontab. Hoewel het instellen relatief eenvoudig is, zijn er wel een aantal zaken waarmee u rekening dient te houden. De mogelijkheden van een cronjob zijn vrij uitgebreid.

De opbouw van een cronjob ziet er als volgt uit:

* * * * * /pad/naar/script

* minuut (0-59)

* uur (0-23)

* dag van de maand (1-31)

* maand (1-12)

* dag van de week (0-6) (Zondag tot Zaterdag)

Bijvoorbeeld: 39 11 17 05 03 /pad/naar/script

Met een forward-slash ( / ) kun u een interval definiëren (elke 5 minuten, bijvoorbeeld). De komma (,) gebruikt u om verschillende momenten op te geven.

De toevoeging “>/dev/null 2>&1” onderdrukt elke vorm van output (bijvoorbeeld foutmeldingen). Voor cronjobs is dit wenselijk omdat er niets met de output gedaan kan worden.

Als voorbeeld, elke dag om 19:00 het script uitvoeren:

0 19 * * * php -q /var/hpwsites/u_gebruiker/website/html/webroot/cron.php >/dev/null 2>&1

Wanneer u het lastig vindt om de taak op de bovenste manier uit te werken, dan kan deze tool u daar wellicht bij helpen. http://www.crontab-generator.org/